Az e-cigaretta biztonságosabb, mint a dohányzás, jelentette ki az angliai közegészségügyi hivatal.

The Guardian
2015. augusztus 19, 02:58

Az e-cigaretta biztonságosabb, mint a dohányzás és a hagyományos cigaretta elhagyását eredményezheti, jelentette ki az angliai közegészségügyi hivatal (PHE), mely az első hivatalos elismerés, hogy az elektromos cigaretta kevésbé káros az egészségre, mint a dohányzás.
Az egészségügyi hivatal megállapította, hogy „az eddig legjobb becslések alapján” az elektromos cigaretta kb. 95%-al kevésbé káros, mint a dohányt tartalmazó cigaretta és egy nap akár engedélyezett gyógyszerként is adhatják az olyan dohányzásról leszoktató termékek alternatívájaként, mint a tapaszok.

A nikotin tapaszok relatív káros hatásai
A jellemzőek között szerepel a halál, a betegség és gazdasági költségek, amelyek hozzájárulnak az összképhez.

 

Hangsúlyozva, hogy az elektromos cigaretta nem veszélytelen, a PHE úgy véli, hogy az elektromos cigaretta „rendelkezik a potenciállal, hogy a dohányzás befejezéséhez jelentős mértékben hozzájáruljon”.

„Látni szeretném, ahogyan ezek a termékek engedélyezett gyógyszerként kerülnek a piacra. Ez biztosítaná azon vásárlók számára a biztonságot, minőséget és hatékonyságot, akik a termékeket a leszokásban való segítségképpen használják, különösen a használt ízesítésekkel kapcsolatban, amelyek belégzési veszélyeiről egyelőre keveset tudunk.”

A cikk szerint az Egyesült Királyságban közel 2,6 millió felnőtt, aki jelenlegi vagy valaha volt hagyományos értelemben vett dohányos, most elektromos cigarettát használ. Többségük a dohányzásról való leszokásban való segítségként használja, vagy azért, hogy ne szokjon vissza a dohányzásra.

Az Egyesült Királyságban évente kb. 100 000 embert öl meg a dohányzás, nagy részük angliai, ahol valószínűsíthetően nyolc millió dohányos van. A hivatalos adatok szerint azonban a dohányzás jelenleg a legkisebb előfordulásban tapasztalható azóta, hogy az 1940-es években elkezdték feljegyezni az adatokat. 
Az arány Anglia leginkább hátrányos helyzetű területein a legmagasabb, és a dohányzásról való leszoktatást egyre inkább a legjobb módnak tekintik az egészségügyi egyenlőtlenségek csökkentésére.
Azok számára, akik már túl vannak a szemléletváltáson viszont aggasztó lehet, hogy egyre többen gondolják úgy - 22% a két évvel ezelőtti 8%-hoz képest -, hogy az elektromos cigaretták ugyanannyira vagy még jobban károsak, mint a dohány. Emiatt egyes dohányosok inkább nem váltanak a tanulmányok szerint.

Az e-cigaretta egyre népszerűbb, de megoldás ez a dohányzásra vagy újabb veszély?

„A gond, hogy az emberek egyre inkább úgy vélik, hogy az elektromos cigaretta kevésbé káros, mint a hagyományos cigaretta és emiatt nem szoknak le dohányosok milliói. A helyi dohányzásról való leszoktatásban segítő szolgálatnak az elektromos cigaretta használóit támogatnia kellene abban, hogy teljesen leszokjanak.”

Peter Hajek, a londoni Quenn Mary Egyetemről, a cikk egyik független szerzője az alábbiak szerint vélekedik: „Véleményem szerint a tény az, hogy a dohányosok, akik az e-cigarettára cigarettára váltanak, megszabadulnak szinte minden olyan veszélytől, amelyet a dohányzás jelent az egészségükre.